Sunday, 13 November 2011

Tips : Bagaimana Mengambil Gambar Pemandangan Di Waktu Senja


  1. Setkan mode dial kamera anda kepada "Aperture Priority" (A @ Av). Bagi mereka yang masih baru, bolehlah setkan ke mode dial "Programmed Auto" (P).
  2. Tekan butang Exposure Compensation. Butang ini biasanya mempunyai label 'plus-minus' (+/-) - semak buku manual kamera anda untuk keterangan lebih lanjut.
  3. Setkan nilai kepada nilai negatif untuk membuatkan gambar tersebut kelihatan lebih gelap atau under-exposed. Gunakan nilai -1.0 sebagai permulaan. Jika gambar anda masih terlalu terang, naikkan nilai negatif itu sedikit demi sedikit sehingga anda berpuas hati. Manakala jika gambar anda terlalu gelap, turunkan nilai negatif anda.
  4. Akhir sekali, jika anda sudah berpuas hati ambil gambar dan lihatlah hasilnya. Jangan lupa untuk setkan kembali nilai Exposure Compensation anda kepada 0.0 setelah selesai mengambil gambar.

*Catatan : Anda boleh memasukkan seseorang di dalam gambar anda di hadapan pemandangan tersebut untuk menjadikannya lebih menarik. Gunakan flash untuk menerangi subjek tersebut, jika tidak ia akan gelap.

Selamat mencuba!

© Muchtar Omar0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...